У вас есть вопросы? Свяжитесь с нами: klienditeave@kika.ee или +372 609 0461

Karva väljalangemisest koertel: ekspert räägib põhjustest ja lahendusviisidest

2024-08-02
Karva väljalangemisest koertel: ekspert räägib põhjustest ja lahendusviisidest

Koerakarva väljalangemisest (mida nimetatakse alopeetsiaks) võib lemmiklooma pererahvale kujuneda tõeline peavalu

.

 

Mõnel juhul ei pruugi lemmiklooma välja langenud karv tagasi kasvada, aga kui tervisehäire õigeaegselt diagnoosida ja seda õigesti ravida, on võimalik sümptomeid ohjeldada ja karvkatte tagasikasvu isegi kiirendada.

 

Tauro Pro Line'i kaubamärgijuht Aira Menčinskaitė selgitab, et alopeetsia avaldub karva ülirohke väljalangemisena, mistõttu võidakse seda segi ajada hooajalise karvavahetusega. Ent kui karva langeb kauem kui 3 nädalat, tuleb kindlasti otsida selle põhjust. „Ehkki alopeetsia ei kujuta ohtu koera elule, kaasneb sellega ebamugavustunne ja sügelus,“ ütleb Aira Menčinskaitė ning toob välja alopeetsia peamised tekkepõhjused ja selle sümptomite leevendusviisid.

 

 

Põhjuseid on mitmeid

 

Tauro Pro Line'i kaubamärgijuht Aira Menčinskaitė juhib tähelepanu sellele, et alopeetsia teket võivad mõjutada mitmed põhjused. „Näiteks umbes 2% kõikidest alopeetsiajuhtumitest on tingitud geneetikast – mõnel koeratõul (nagu Hiina harjaskoeral, chihuahua'l ja hurdal) on selleks tervisehäireks suurem soodumus. Peale selle võivad karva väljalangemist põhjustada hormonaalsed või immuunsüsteemi häired, toidust, kirpudest või muudest allergeenidest tingitud reaktsioonid, bakteriaalsed ja seeninfektsioonid ning parasiitnakkused. Kui märkate karva väljalangemise ägenemist, tuleb ilmtingimata veterinaararsti poole pöörduda,“ kinnitab Menčinskaitė. Ta lisab, et sarnaselt inimesega võib koera karv hakata välja langema ka stressi pärast, näiteks uude kohta kolimisel ja igapäevase rutiini muutuste pärast.

 

 

„Mõnikord on alopeetsia tekkes sobimatu hoolduse pärast süüdi omanikud ise, näiteks kui looma pestakse ebaregulaarselt, võivad elutud karvad koguneda ja ummistada folliikulid, pidurdada uue karva kasvu ja viimaks karva väljalangemist põhjustada,“ väidab Aira Menčinskaitė. Ta märgib, et igapäevane naha- ja karvahooldus moodustavad 20% lemmiklooma tervisevalemist, ülejäänud 80% on toitumine: „Alopeetsiat võib soodustada ka peamiste toitainete puudus.“

 

Et karv ei langeks välja

 

Kuigi koera karva väljalangemist ei ole kaugeltki mitte alati võimalik täielikult tõkestada, tõdeb ekspert, et omanik saab riski vähendamiseks üht-teist ära teha. „Koerakarva regulaarne kammimine, iseäranis kui karv parasjagu vahetub, võib aidata ära hoida karva väljalangemist ja pusade tekkimist (pusad võivad samuti alopeetsia tekkele kaasa aidata). Pealegi, et koera naha ja karva seisukord püsiks hea, on väga oluline juhinduda õige toitumispüramiidi proportsioonidest: 80% ulatuses kuivtoitu, 10–12% konserve, 3–5% maiuspalasid ja 1–3% toidulisandeid,“ soovitab UAB KIKA GROUPi kaubamärgijuht Aira Menčinskaitė.

 

 

Mis annab märku alopeetsia tekkest?

 

Menčinskaitė sõnul võib alopeetsia avalduda nii järk-järgult kui ka üleöö. „Kui lemmikloomal ei ole lokaalne ega laiaulatuslik karvakadu veel avaldunud, siis võivad tervisehäire reeta punetus või põletikutunnused nahal. Kui lemmikloom sügab end märksa sagedamini kui tavapäraselt, tasuks asja tõsiselt suhtuda. Kui nahale tekivad kärnad või koorik, nahk muutub paksemaks või ilmnevad pigmendimuutused, tuleb võimalikult ruttu veterinaararsti poole pöörduda,“ loetleb ekspert põhjuseid ja lisab, et mis tahes looma tervist puudutava probleemi kahtluse korral ärge hakake teda kodus ravima, vaid võtke ühendust loomaarstiga, kes paneb kõigepealt diagnoosi paika.

 

 

Sümptomite leevendamisega võib algust teha ka kodus

 

Aira Menčinskaitė ütleb, et olenevalt alopeetsia põhjusest võib erineda ka selle ravi: „Neil juhtudel, kus karva väljalangemist seostatakse hormoonide tasakaalutuse, immuunsüsteemi häirete, kirpude, bakteriaalsete, seennakkuste või parasiitidest põhjustatud infektsioonidega, võib veterinaararst ravi määrata. Kui põhjus on allergia, võib olla tähtis teha kindlaks allergeen ja see koera keskkonnast eemaldada.“ Spetsialisti väitel võib ravi määrata ainult veterinaararst, kuid sügeluse, nahakuivuse või kõõma sümptomeid võib leevendada kodus, kasutades kompleksselt naturaalseid karva- ja nahahooldusvahendeid.

 

 

„Naha- ja karvaprotseduuri alustuseks kammige koera karvkate esmajärjekorras hoolikalt läbi, sest see toiming soodustab nahas ja juuksefolliikulites vereringet. Ühtlasi võite valmistada segu, mis võib soodustada karvakasvu: segage kokku 30 ml sooja vett ja 30 ml aluselist vett Tauro Pro Line Pure Mist ning lisage 30 tilka Tauro Pro Line Elixir Nr. 4. Segage kõik koostisosad omavahel hästi kokku, kuni moodustub ühtlane konsistents. Valage segu pihustuspudelisse, pihustage ning masseerige see õrnalt oma neljajalgse sõbra karvajuurtesse ja nahka,“ kirjeldab Menčinskaitė protsessi.

 

 

„Seejärel mässige oma lemmikloom toidukilesse, aga veenduge, et pea jääb välja. Siis mähkige talle soe rätik korralikult ümber. Laske 20 minutit mõjuda ja seejärel peske oma lemmikloom puhtaks, kasutades Tauro Pro Line'i kolmeetapilist pesusüsteemi. Tulemused hakkavad enamasti ilmnema kaheksa nädala pärast, kui protseduuri korratakse iga 5–7 päeva tagant,“ jagab ekspert selgitusi. Ta võtab üldistavalt kokku, et enne iluprotseduuride tegema hakkamist tuleb alopeetsia peamine põhjus välja selgitada. Niisiis, kui kahtlustate, et koeral võib see probleem olla, on väga oluline pöörduda veterinaararsti poole ning viia läbi üksikasjalikud uuringud ja füüsiline hinnang. Kui peamine põhjus on kindlaks tehtud, võib alustada raviprotsessi loomaarsti määratud ravimite või protseduuridega.

Если бы у вашего питомца были большие пальцы на лапках, он точно следил бы за новостями KIKA. Подпишитесь на рассылку и получите скидку на корзину -20%!