У вас есть вопросы? Свяжитесь с нами: klienditeave@kika.ee или +372 609 0461

Paljud inimesed ei arva, et see on ülimalt oluline nii lemmiklooma ilu kui tervise jaoks: spetsialist andis kasulikke nõuandeid

2024-07-05
Paljud inimesed ei arva, et see on ülimalt oluline nii lemmiklooma ilu kui tervise jaoks: spetsialist andis kasulikke nõuandeid

Kas tead, kui sageli tuleks kasse ja koeri vannitada ja kammida? Või äkki arvad, et need protseduurid ei ole lemmikloomade jaoks olulised? Näiteks on endiselt neid, kes arvavad, et kassid lakuvad ise oma karva puhtaks, mistõttu pole vajadust neid vannitada, ning koerte jaoks pole vannitamine kõige olulisem hooldusrituaal, sest nende karv püsib kaua puhas.

 

 

Loomapoodide keti KIKA loomajuuksur Kamile Ausmane selgitab, et lemmiklooma naha ja karva eest hoolitsemine on tähtis mitte ainult lemmiklooma esteetilise välimuse, vaid ka tema tervise pärast, sest looma seisund sõltub 80% ulatuses õigest toitumisest ja ülejäänud 20 protsenti nõuetekohasest karvkatte- ja nahahooldusest.

 

Kui tihti tuleks koeri ja kasse vannitada?

 

Lemmikloomade juuksur selgitab, et kui loomaomanikud toidavad oma neljajalgseid lemmikuid esmaklassilise toiduga, kuid ei hoolitse üldse tema karva ja naha seisundi eest, siis ei saa lemmikloom päris terve olla. „Lemmikloomad on nagu lapsed – nende eest tuleb hoolitseda, kindlasti vannitada ja valida õige protseduur, vajadusel õige lõikus. Kõik see sõltub ka lemmiklooma tõust, mistõttu on oluline valida, mida võib teha ja mida mitte, lähtudes sellest, milline on lemmiklooma karvakatte ja naha seisund,“ räägib K. Asmane.

 

 

Küsimusele, kui sageli peaks looma vannitama, selgitab spetsialist, et see on väga individuaalne. Tavaliselt peaks aga vannivajaduse reetma halb lõhn, rasune või määrdunud karv, sest siis kaotab karvkate oma läike ja terve, esindusliku välimuse. Looma karva hooletusse jätmine võib kaasa tuua kehva nahaseisundi – võib tekkida akne, koguneda mustus ning tekkida muud nahahäired ja haigused. Teadusallikate kohaselt ei vaja enamik koeri vannitamist sagedamini kui üks kord kuus. Kui lemmiklooma vannitatakse liiga sageli, on oht, et nahk kaotab oma loomulikud õlid, mistõttu võib muutuda kuivaks ja ketendavaks. Pikakarvalisi koeri, kelle karv kipub sassi minema, tuleb vannitada sagedamini – iga paari nädala tagant, karvutuid – kord nädalas. Nagu varem mainitud, hoolitsevad kassid oma karva eest ise, seega võib erinevate teaduslike allikate andmetel terveid kasse vannitada harvem – piisab vaid paarist korrast aastas.

 

Intensiivsemat hooldust vajavad nii karvutud koerad kui ka kassid. Kuid karvutuid kasse soovitatakse siiski vannitada vähemalt kord kuus, st harvemini kui karvutuid koeri. Kuid loomajuuksur märgib, et nende protseduuride jaoks on vaja valida õiged vahendid. „Kosmeetika peab olema looduslik, sest see imendub verre mõne sekundiga, nii on selge, et vahendid peavad olema looduslikud – ilma silikoonide, parabeenide, kunstvahtudeta, mis mõjutavad lemmiklooma tervist: väga agressiivsed koostisained mõjuvad koheselt ka looma organismile,“ ütleb K. Ausmane.

 

 

Kuidas harjutada looma vannitamisega?

 

Ilmselgelt ei meeldi iluhooldused kõigile lemmikloomadele. Võib olla selliseid, kes kardavad väga vett ja üldse vannitamist ning see protseduur põhjustab neil stressi, harvadel juhtudel koguni agressiivsust. „Looma ei tohi järsku vanni panna, dušš lahti keerata ja proovida teda pesta – see võib looma hirmutada. Kõiki toiminguid tuleks teha aegamööda. Ühel päeval võid lihtsalt duši lahti keerata, et lemmikloom kuuleks seda heli ja näeks vett. Järgmisel päeval korrata uuesti. Kolmandal päeval võid juba proovida looma käpad märjaks teha, aga enne tuleks talle näidata, mis on vesi ja et see on soe ja mõnus. Järgmisel päeval tee looma käpad uuesti märjaks. Kui omanik näeb, et loom ei karda ja käitub rahulikult, siis võib proovida kogu keha märjaks teha. Kui loom laseb rahulikult oma karva märjaks teha, siis võib hakata tasapisi ka kosmeetikat proovima.

 

 

Ka kuivatamisega tuleks looma harjutada – ei tohi fööni järsku sisse lülitada ja hakata kuivatama. Alguses tuleks föön sisse lülitada, et lemmikloom seda häält kuuleks, harjuks sellega, mõne päeva pärast võib proovida suunata õhuvool pisut kaugemalt koera poole, et ta tunneks, mis on õhuvool, mis on föön, et see ei ole hirmus, vastupidi - soe, mõnus, puhub nagu õrn tuul. Raske öelda, kui kaua harjutamine aega võtab. See on väga individuaalne. Ühel loomal kulub paar päeva, teisel kuu aega. Samuti tuleb looma harjutada ka juuksuris käimisega - omanik toob looma siia, võib-olla esimene kord isegi mitte vannitama ja kuivatama, vaid lihtsalt ümbrusega tutvuma - et ta tunneks, kuidas siin lõhnab, tutvuks juuksuriga ja samuti siin kasutatavate kompressoritega, mis on tavalistest föönidest tugevamad,“ räägib loomajuuksur.

 

Kui rääkida näiteks kammimise intensiivsusest, siis see oleneb tõust. Kui lemmikloomal on lühike karv, siis tuleb seda kammida harvemini, kui karv on pikk või tihe, siis sagedamini, et vältida sasipuntraid: „Kui omanik soovib, et looma karv oleks alati ilus, siis tuleks seda kammida sageli, lausa iga päev. Muidugi, kui karva eest on hästi hoolitsetud, siis piisab ka kammimisest üks kord nädalas. Aga kui lemmikloom on väga-väga aktiivne, jookseb ringi, võib-olla hõõrub end kuskil, siis võib karv kiiremini sassi minna ja seda tuleb harjata sagedamini."

 

 

Kui aga kõik need protseduurid kõlavad kui tõeline õudusunenägu, siis tasuks kaaluda loomahoolduse spetsialistide regulaarset külastamist. Siin loom mitte ainult vannitatakse ja kuivatatakse, vaid ka valitakse õiged vahendid ja antakse nõu karvkatte või naha seisundi kohta. „Näiteks, kui koeral on probleeme naha ja karvaga, saame teatud probleemi lahendada ilma ravimeid kasutamata, ainult looduskosmeetika abil." Kui aga näeme, et koer põeb dermatiiti, on selge, et loomaarsti poole pöördumine on ilmtingimata vajalik, sest ilmselt ainult iluprotseduuridest ei piisa, kuid nende protseduuridega võime probleemi palju kiiremini lahendada. Kui koer põeb alopeetsiat, st hakkab kiilanema, siis sureb karvasibul välja ja koer jääb kiilaks, – meie aga saame looduskosmeetikaga karvanääpsu taastada ja koer on taas ilus“, kinnitab K. Asmane.

Если бы у вашего питомца были большие пальцы на лапках, он точно следил бы за новостями KIKA. Подпишитесь на рассылку и получите скидку на корзину -20%!